Ledighetsbakslaget.

Så här lagom till jul och nyår drog jag på mig en härlig förkylning som jag lyckats hålla borta under hösten. Jag tror helt enkelt den inte brutit ut för att jag inte har haft tid att låta den komma fram tidigare. Det brukar ofta vara så att jag blir sjuk när jag har tid att vila och är ledig. Därför har det blivit sparsamt med träning under julhelgen och kommer nog inte heller bli mycket innan nyår. Det känns jobbigt att bli bakbunden i träningen när den faktiskt börjar rulla på och istället ta ett steg tillbaka. Nu gör en veckas utebliven träning inga drastiska förändringar men ändå känns det illa att inte kunnat träna som vanligt. Tänk att man kan bli beroende av träning, helt fantastiskt om man tänker efter!


Men jag tog mig ut på en promenad idag eftersom jag höll på att bli tokig av att inte vara ute och röra på mig. En halvtimme i kylan kändes lagom och nu längtar jag tills jag kan börja springa bort energi från alla prinskorvar och julskinka som har hamnat i magen.

Godkväll!

Milen mitt i natten!




Det här är vad jag åstakom här på kvällskvisten. Eller kanske det är mer rätt att säga natten. Om man tar sig tid att kolla lite närmare på bilden ser man att jag tog mig en mil 61 minuter. Nu började det närma sig något, dvs. mitt slutgiltiga mål att fixa milen under en timme! Det här distanspasset var indelat i tre "löpdelar" vardera 20 min. Däremellan kom 3 min rask gång och slutligen nedvarvning och strechning.

Alltså:
- 2 min uppvärming
- 20 min jogg
- 3 min rask gång
- 20 min jogg
- 3 min rassk gång
- 20 min jogg
- 5 min nedvarvning.

Från början hade jag bara tänkt springa en kort distans på 5 km, men det kändes så bra att jag passade på och springa distanspasset nu ikväll. Dock kan jag återigen inte gå på högerbenet såhär efteråt. Eftersom man inte har speciellt mycket muskler utan mest senor i området som gör ont antar jag att det är en sena som är trasslig. Nästa projekt blir att kolla upp problemet.

Godnatt!

Träning och stress


Jag stressar alltid mer eller mindre. Oftast så märker jag inte av det speciellt mycket men ibland blir det rätt uppenbart att tiden inte räcker till. Ta en, för mig, vanlig fredag till exempel:

Mitt schema på fredagar:
Matte 09.45 - 10.55
Friskvård (träna) 11.05 - 12.15
Fysik 12.15 - 13.25
Kemi 14.50 - 16.00

Däremellan ska jag även hinna byta om till träning, duscha och käka lunch. Som ni ser finns det 10 minuter till detta. Det säger sig självt att jag inte hinner detta. Därför får jag springa till/från träningen, slänga in väskan i klasrummet och sedan rusa till personalrummet där jag värmer mat som jag sedan käkar på lektionen som jag alltid missar de första 20 minuterna av. För att inte knäckas totalt av det här packade schemat brukar jag se till att hinna till ett Body Balance pass på fredagarna som ligger perfekt i tid till när vi har schemalagt träningstid. Den sortens träning skänker mig ett sorts lugn som ger mig energi att orka med hela dagen även fast minuterna är för få och för korta. Samtidit tränar jag rörlighet och styrka, bättre kan det inte bli - eller hur?

Hej då!

Småspik i ansiktet.

Så jag tog mig ut idag, trots ömmande ben och rent ut sagt skitväder. Fastän jag inte trodde det så var stormen det enda som motarbetade mig riktigt orbentligt. Benet ömmade inte alls när jag kom igång och kroppen kändes pigg. Det blev alltså ett intervallpass i värsta vinterstormen. Ingen höjdare ska jag tala om!


Passet var uppbyggt som sådant:

- 14 min uppvärming

- 1 min medelfart
- 5 min medelfart
- 4 min medelfart
- 3 min medelfart
- 2 min medelfart
(1.5 min joggvila mellan intervallen)

- 7 min nedvarvning

Fungerar fantastiskt bra att springa. Problemen kommer när jag sedan kommer in och stannar av. Jag vet verkligen inte vad det är som krånglar nere i höger smalben. Jag vet att det är dumt att bara blunda för problemet men jag vet inte vad jag ska göra åt det så då är det lättare att låssas som om inget är fel.

Tjingeling!

Tungt och kallt.

Sen sist jag löpte, i torsdags, har jag inte tränat något alls. Största anledningen är att jag har jobbat hela helgen och även igår men jag har även problem med mitt ena ben. Under löpningen kändes det fantastiskt skönt. Benen rullade på utan att jag behövde tänka och inget håll på hela milen. Då jag sedan kom in och strechade ut musklerna ömmade höger smalben. Egentligen är det inte vaden och inte heller själv smalbenet utan snarare området emellan dessa två. Ett mysterium som jag borde undersöka!

Idag blev det impulsmässigt ett spinningpass i 40 minuter. Sedan var planen att få med löpning idag så jag hoppade upp på löpbandet. Tyvärr kändes det inte alls bra i benen så jag fick ge mig efter bara en kvart. Hoppas det går till sig och att temperaturen blir en aning varmare snart.

Snabb kvällsrunda, söndag!




Det kanske inte syns jättetydligt hur otroligt bra det gick för mig om man inte är van att läsa av dessa diagram. Men att jag, när jag sprang som snabbast, sprang en kilometer på 5.07 min talar ändå för att det gick relativt snabbt. Sen kan man också läsa av på min puls, som maxade på 196 bpm, att hjärtat fick jobba på rätt bra. Hur som helst kändes benen lätta och pigga så jag passade på att pressa mig själv lite.

Nu är det hög tid för återhämtning - sömn!

Nu är det fredagsmys!

Jag passade på att utnyttja friskvårdstimmen (och en bit av fysiklektionen) för att göra bort mitt löppass under dagen istället för att ha kvar det när jag nu kommit hem och är dödstrött efter en hel vecka med skola som aldrig verkade vilja ta slut.


Det blev ett distanspass idag som slutade på 8.85 km och 62 minuter. Själva löpningen var upplagd på detta viset:

- 3 min uppvärmningsgång
- 16 min jogg
- 5 min rask gång
- 16 min jogg
- 5 min rask gång
- 16 min jogg
- 1 min nedtrappning

Benen (benhinnorna) känns fortfarande helt ok när jag springer och jag håller verkligen alla tummar jag har för att de ska hålla och bli mer tränade/vana vid den belastning som löpning ger. Däremot har jag lite problem med håll som dyker upp lite nu och då. Som jag har märkt nu har det ingen egentlig knytning till om jag har käkat för nära inpå, om det är kallt ute, om jag har druckit lite eller något annat. Det finns inget tydligt mönster över det där förbaskade hållets uppkomst. Nu försöker jag lösa problemet genom att "andas" bort det, med lite varierande resultat... Hoppas jag orkar ut på söndag efter jobbet och ta en lagom 5 km runda!

Trevlig helg!

RSS 2.0